Story continues from my chef friend from Tahiti. Hungarian ‘fishtales’.

Korábban már említettem néhány halat, most jöjjön a folytatás.

Először is a Peroquet-ról tennék némi kiegészítést, mivel előzőleg csak említés szintjén volt róla szó. Húsa fehér, filéjében övvonal mentén húzódnak a szálkák, amiket könnyedén ki lehet vágni vékonyan, akárcsak egy turbot vagy egy fogas esetében, annak ellenére, hogy teljesen más családba tartozó fajok. Fontos még, hogy évente körülbelül 50 000 megbetegedést jelentek egy bizonyos ciguatera nevű fertőzés miatt. A ciguateramérgezést a meleg trópusi vizekben élő, toxinokkal szennyezett halak fogyasztása okozhatja. Ezeket a toxinokat egyes mikroszkopikus tengeri élőlények, az úgynevezett dinoflagellaták termelik, melyek elszaporodnak a halakban, miután azok elfogyasztják őket. A toxinok a halak májában, fejében és bélrendszerében koncentrálódnak. Főként a Csendes- és Indiai-óceán területét, illetve a Karib-tenger vidékét érinti.

A ciguatoxint termelő Gambierdiscus toxicus a halott korallzátonyokon szaporodik, és élettere az éghajlatváltozással egyre inkább nő. Mivel a papagájhal főként 2-25 méteres vízmélységben tengeti életét és főként korallokkal táplálkozik, ezért érdemes óvatosnak lenni vele. Ennek elenére rendkívül finom és bár nem próbáltam még, de escabeche-nek zseniális lehet. Nakedpea-nek van is fent egy igen jó receptje, aki teheti, azért tegyen vele egy próbát. (* ez itt nem a reklam helye – a szerk. lol)

Egy hasonlóan kedvencek közé sorolható ( btw szerintem eddig majdnem mindegyiknél elmondtam ezt a mondatot) hal a Saumon de Dieux, más néven Opah hal, avagy Tündöklőhal. Az egyetlen melegvérű halfaj ( ! ), bár bizonyos cápafajok és a tonhalak képesek bizonyos izomcsoportjaikat ideiglenesen felmelegíteni, a hatékonyabb mozgás érdekében, de belső szerveikben a vérük hideg marad.

Kedvelt és gyakorta fogyasztott halfaj. Nekem a pofája az egyik kedvencem, simán mi-cuit-nek mint egy tatakit, belül hűvös-langyos, nagyon jó textúrájú halhússal, mint egy jó steak, egyszerűen király. A többi masszívabb szerkezetű része is, amivel dolgoztam, megfelelő maghőig ütve vagy csak simán faszénen szaftosra sütve megér egy misét. Hat-hét különböző húsrészre bontható melyek eltérő tuladonságúak,de mind nagyon jó alapanyag.( itt egy elég jó videó a bontásáról: https: //www.youtube.com/watch?v=xKly7znlVUk )

Vörös és fehér tonhal is sűrűn előfordul, különösebben nem térnék ki, de gyakran készül belőlük tartare, amit elég poke-sra szoktak venni,de nagyon jókat csinálnak, poisson crue, ami még mindig az egyik legjobb dolog ami a friss hallal történhet, sashimi, friss káposztával, főleg a helyi kis, zsenge, enyhébb, édesebb ízű fajtával, csak szója szósszal vagy egy király gyömbér dip-pel, ütős és persze tataki is készül, amiből variáció, mint égen csillag. Btw az egyik legolcsóbb helyi fajta a thon blanc.

Mérou, azaz barna fűrészes sügér, bár a csökkenő állomány miatt veszélyeztetett faj, de a piacon megtalálható…


Crevettes de la presqu’ile
. A lokál édesvizi kék garnéla. Tahiti két részre osztható, amit egy földnyelv köt össze. Tahiti Nui ( azaz nagy) és Tahiti Iti( azaz kicsi )- ami a presqu’ile maga. Innen jönnek a rákok. Puhább páncélú és visszafogottabb ízű, mint a már megszokott garnélák és változataik.Meka/Haura/Espadon
, avagy a Kardhal. Amikor egy nyílt vízi horgászhajón elhallatszik a: Haura! felkiálltás, akkor biztos, hogy izgalmas percek vagy akár órák következnek. Rendkívül izmos, zsíros húsú, erős hal, bőre pikkelynélküli, de érdes. Igazi torpedó.

Sport és hobby horgászok áhított és vágyott nagyvadja. Hússzerkezete lemezes, sütésre, grillezésre ideális, rendkívül finom hal. Övvonalnál, illetve has- és hát környékén a legzsírosabb. Módosult, nevét is adó kard szerű felsőállkapcsa, mintegy egyharmadát teszi ki teljes testhosszának. Az eddigi bejegyzett legnagyobb kifogott példány, amennyiben jól tudom 650 kg körül volt. A kardhalon kívül, vitorlás halaknak is természestes élőhelye a régió.


A két rend hasonló, de amíg a kardhalféléknek csak egy faja van (kardhal), addig a vitorláshalfélék nemzetsége több mint tíz családtaggal rendelkezik, melyek közül a legfontosabbak a marlinok. Ernest Hemingway 1952-ben kiadott kisregényében (Az öreg halász és a tenger) hősünk, Santiago egy óriási kék marlinnal (Makaira nigricans) folytatott heroikus küzdelmet.- myfish.hu )
Minden világtengerben megtalálhatóak, de az Atlanti Óceánban a legsűrűbb a populációjuk és legnagyobb az előfordulásuk. 

Crabe de cocotier, a pálmatolvaj rák. A csúf, gonosz kókuszpók (* kedvencem – a szerk.). Nem, de a a farok része a kókusz diéta miatt rendkívül kókuszos ízű és édes. Főzés vagy sütés után felnyitva azt, kókusztejjel elkeverve fogyasztják. Ugyanis főként a kókuszdió belsejével táplálkozik.

De madarakat, kisebb szárazföldi állatokat is elkap olykor, lévén, hogy a legnagyobb szárazföldi ízelt lábú és akár 4 kg-os és 100 cm-es méretet is elérhet. Sok publikus részen lévő kókuszpálmának a törzsére alu lemezt is szoktak csavarozni egy sávban, hogy ezeket a jószágokat megakadályozzák a kártevésben. Szezonban ugyanúgy ott lógnak az út szélén,az árusok állványain, mint más halak. A zöldség és gyümölcs árus standok mellett.


Open up your mouth…!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: