Well, after a year my Mummy has another day to celebrate! Unfortunately i can not be with her – again – however i tried so much to “shock” her with a surprise little visit of me but it just too complicated. Expensive – but the main problem is that there is no direct flight after the summer season between Palma and Budapest… so the only way i could manage home to fly somewhere, than wait in another airport half a day while i can get another transfer to my capital. And still didnt count the way from Budapest to my tiny little city Békéscsaba which is around 3 long hours…. so i wished the surprise but it would take around a whole day and not less then 300euros… Really sorry Mummy – but i know u would do the same and save this money for later at spring, when i will go home to hug U all anyway!!! :)

anyuka

Hát egy év után újfent elérkezett a nap hogy ünnepeljünk egy “anyuka születésnapot”. Sajnos nem lehetek otthon – újfent – pedig tervbe volt véve egy meglepetésszerű röpke hazalátogatás csakhogy nem olyan egyszerű az ám… Az egy dolog hogy a repjegy drága – de a fő gond ott adódik hogy a nyári szezon után a légitársaságok nem indítanak közvetlen járatot Palma és Budapest között… Az egyetlen megoldás az lenne ha elrepülnék valahova, ahol aztán dekkolhatnék úgy egy napot mire a másik repcsivel landolhatnék a fővárosomban… azt mégcsak számitásba sem vettem hogy a vonat-zötykölödés az én kis városomig, Békéscsabáig további cirka 3 órát emésztene fel…

Tehát igazán de nagyon szerettem volna meglepni az én Drága Anyukámat – csak az út minimum egy napba telne és kvázi 300 eurómba. Nagyon sajnálom Muci, de tudom hogy megérted és Te is így tennél a helyemben – inkább spórolok hogy több legyen költeni mikor ténylegesen hazautazom tavasszal és jól körbeölelgetek Mindenkit!!!.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

But…. i can not force myself not to make a proper Birthday Cake just for u – as an emergency “howmuch iloveu proof”! Hopefully u get your present by now – thanks to post office – after all mi madre really deserve a nice cake. I could never make one for You before, maybe because it was your job to make “sweets for the kids” and we just killed all in a couple of hours/days depending on the stuff :)

Now, now its my job to invent a perfect cake for U – who actually do not even like cakes or anykindof’ sweets which just makes me much more excited!!!

De… nem tudok nem erőszakot elkövetni magamon hogy meg ne álmodjam a tökéletes Születésnapi Tortát számodra amolyan “hogymégiscsakbebizonyítsammennyireszeretlek” szitu esetére. Remélem az ajándékot már szerencsésen megkaptad – köszi a postának hogy nem nyúlta le – ezen kívül mégiscsak illik egy süteményecske is az asztalra.

Még sosem volt lehetőségem tortát kreálni az én Anyukámnak, talán mert mindig is a Te ‘házimunkád’ volt édességgel tömni a gyerekek fejét frissen a sütőből és asszem mi álltuk is a sarat, pár óra vagy nap alatt elpusztítva mindent függően a dolog eredetétől :)

Most az én dolgom hogy “feltaláljam” a tökéletes süteményt Neked Anyukám, egy olyan valakinek aki mégcsak nem is édesszájú mitöbb, gyakorlatilag sosem közelít semmiféle nyálcsorgató desszert felé… húh, ettől csal még izgibb a dolog! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

The base fact which i build my cake on is your love for lemons. In all my childhood u have been eating nothing else but lemon icecream as a “sugardose”, never touch any chocolate or candy-creamy-moussy-pussy confectionery. Nohohooooo… u never had a sweet taste which is crazy considering my heritage of addiction to desserts. Anyway, i am going to make a beautiful lemon&almond sponge cake with a light whitechoc&lemon verbena mousse (because we DO NEED a tiny bit of sweet :)) and close all with an intense lemon curd on the top. Fresh, fresh and a little bit more fresh. Hope U are going to love it Mummy – next time i will get a chance u are going to lick all your fingers after blowing the candle and wish another 5’er on the lottery… heeeeeeeeeeeh…

Arra alapozom a tervem hogy imádod a citromot. Egész gyerekkoromban mást sem ettél csak nyaltad a citromfagyit és nyaltad meg nyaltad naphosszat, semmi egyéb csokoládés vagy krémes fogrohasztó avagy seggnövelő cukorbombával nem szennyezted a tested. Neheheeeem, sosem voltál édes-torkos ami eléggé őrület tekintve az én édesség-imádatomat amit fogalmam sincsen ki a nyűtől örökölhettem végső soron… :P Na de mindegy is. Sütni fogok egy citromos&mandulás ‘piskótaszerű piskótát’ amit középen megtöltök egy könnyű kis fehércsokoládés&citrom-verbéna habbal (MERT IGENIS SZÜKSÉG VAN EGY CSEPPNYI ÉDES ÉDENRE :) és az egészet megkoronázandó egy intenzív citrom krém kerül a torta tetejére. Friss, frissebb és még egy kicsit legfrissebb…  Őszintén remélem tetszeni fog Anyukám – legközelebb, mikor lehetőségem adódik hogy elkészítsem és Te majd nyaldosni fogod az összes 10 ujjadat miután elfújtad a gyertyát és kívántál egy újabb lottó 5öst… heheheheeeeeee… :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

So the cake… i adapted the recipe from one of my ex-restaurant (Terre a terre) and its just georgeous as it is, i couldnt modify to make it better and absolutely flour-free :) the secret is the zest of the lemon blix in the mix: u need to boil whole lemons in water for more than 2 hours so it is going to loose all the bitterness and keep a kind of ‘moroccon preserved lemon feeling’. Really really easy and taste.

Szóval a piskótaszerű piskóta receptje az egyik régi étteremből származik  (Terre a terre) és úgy tökéletes ahogy van, nem találtam rajta “fogást” amivel még tökéletesebbé tehetném és ráadásul teljesen lisztmentes. A titok a citromhéjban rejtőzik ami bele van turmixolva a masszába: egészben kell vízben forralni a citromokat több mint 2 órán át mialatt elveszti keserű mivoltát de ugyanakkor kialakít egyféle “marokkói savanyított” jelleget. Amilyen egyszerű olyan nagyszerű.

The recipe of the whitechoc mousse is originally coming from the deepest part of my heart – from Due South thanks to Mike. This is another simple but delicious recipe with huge amount of chocolate but i did modify here a tiny bit to blix some blanched lemon verbena in it for the extra twist. Oh, and dont forget the magical vanilla pod – would be a serious mistake :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

A süti-töltelék a szívem legmélyéből ered, a legkedvesebb munkahelyemről ami a Due South volt a tengerparton – köszike Mike-nak ezúttal is. Ez újfent egy briliáns és egyszerű recept dög sok csokoládéval – módosítva a dolgokon hozzáadva a habhoz némi citromos verbénát az én saját kis perverzióm végett természetesen. Oh, és hát ne feledjük a mágikus vanilia rudat – nagyon nagy hiba lenne. :)

And the top? Lemon curd. Just for perfection, for a bit of shine and juiciness – nothing fancy. My Mum is pretty special but nothing fancy. Simple perfection. And the cake is complete. Love u Mother.

Very Happy Birthday!

És mindennek a tetejében a fényesen nyálcsorgató…. :) Citrom krém. Semmi hiper-szuper glitteres flanc vagy ilyesmi. Az én Anyukám nagyon különleges de minden flanc nélkül. Egyszerűen tökéletes. És a Tökéletes Születésnapi Torta ezzel készen is volna. Nagyon szeretlek Anyukám.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagyon Boldog Születésnapot!


Open up your mouth…!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: